		ELP and SOS Joi	nt Workshop			
		TUESDAY - MA	NY 7, 2024			
7:15 AM			Bus loading			
7:30 AM			(15 minutes)			
	Buses depart / travel to Wild Center (45 minutes)					
8:15 AM	Arrive at Wild Center - Registration at Front Desk Breakfast - Great Hall / Cafe (45 minutes)					
9:00 AM	Welcome Remarks Flammer Theater (30 minutes)	NOAA, The Wild Center				
9:30 AM	Wild Center Plenary Flammer Theater (60 minutes)	The Wild Center Stephanie Ratcliffe, Executive Director & Jen Kretser, Director of Climate Initiatives Center for Native Peoples and the Environment Neil Patterson, Executive Director				
10:30 AM		Transi	tion time (10 minutes)			
10:40 AM	ELP and SOS Breakouts (60 minutes)	ELP Group - Flammer Theater SOS Group - Climate Solutions Space				
11:40 AM		1	tion time (10 minutes)			
11:50 AM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS The Sun: Our Living Star, Proctor (15 min)		
	Building Green Careers: EcoRise's Green Careers Academy Internship Model, Jayroe (30 min)	Accessibility is for everyone, Jones & Frazier Barthel (30 min)	The Best of SOS on your Laptop - SOS Explorer is Free, Peddicord (30 min)	Recent SOS content from NASA, SubbaRao (15 min)		
12:20 PM	Lunch Great Hall / Cafe (60 minutes)					
1:20 PM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS		
	Science Shop for Community Resilience, Kleiner (30 min)	A Python-based Recipe for Weather and Climate Reanalysis Visualization for the Science-on-a-Sphere, Tyle (30 min)	Mobile Application for NOAA Data Visualizations, Chase (30 min)	CREATE Resilience SOS Showcase, Semmens (15 min) VOLA's Earth Adventures, Rowley (15 min)		
	Fostering Climate Resilience Through Public Forums and Community Events, Saha (30 min)	Newark Reslient Solar Initative, Alsen (30 min)	Exploring Extended Reality for Environmental Education, Hurtado Padilla (30 min)	Exploring Climate Realities and Solutions through SOS, Mckeon (15 min) OPEN		
2:20 PM	Transition time (10 minutes)					
2:30 PM	Plenary Flammer Theater (45 minutes)	Poets For Science, David Hassler & Kate Semmens				
3:15 PM	Break with Snacks Great Hall (30 minutes)					
3:45 PM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS		
	Cultivating Climate Leaders of Today: Learning from The Wild Center's Youth Climate Program Model, Barg (30 min) Growing climate resilience (literally!): USVI Storm Strong and Mangroves in the Classroom Projects, U.S. Virgin	Climate, Water & Craftivism, Harvieux (60 min)	Visual Thinking Strategies - Facilitating Personal Discovery, Peddicord (60 min)	Story on a Sphere, Wellman (15 min) Pi'i ke kai: Addressing Rising Seas in Oceania with SOS Technology, Holmberg (15 min) SOS Versatility in 360 VR and Live Video to PIP! Quayle (15 min) Greenhouse Gases Live Program for SOS, Kostis		
	Islands, Durdall (30 min)			(15 min)		
4:45 PM	Transition and Closing Announcements Great Hall (15 minutes)					
5:00 PM	Bus loading (15 minutes)					
5:15 PM	Buses depart / travel to hotels (45 minutes)					

		ELP and SOS Joint	Workshop				
		WEDNESDAY - MAY	/ 8, 2024				
9:45 AM			us loading				
10:00 AM		(1	5 minutes)				
			/ travel to Wild Center 5 minutes)				
10:45 AM			uncements in Great Hall (15 minutes)				
11:00 AM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS			
	The Wild Center Green Campus Tour	Using local data to bring context to	Planning Forward: Engaging Communities in Values-Based Climate Planning,	Climate Resiliency in Your Community, Semmens (30 min)			
		global conversations, Quayle (60 min)	Bowness (60 min)	Creatures on Climate Change, Werni (30 min)			
12:00 PM							
	Lunch Great Hall / Cafe (60 minutes)						
1:00 PM							
	Plenary Flammer Theater		ate; Speakers: NYS DEC Office of Climate Cha Jniversity: Hannah Barg , Climate Network N				
	(60 minutes)						
2:00 PM		Share-a-thon I		pADK-SOS			
	Gulf of Main Research Institute, University of Hawiii Maui College, NOAA SOS VR, Manomet Conservation Science, SE Michigan Stewardship Coalition, Smithsonian, Kettering University, Nurture Nature Center, FAU Pine Jog, Mississippi State University, CSU CoCoRaHS, NOAA Youth Engagement (60 minutes) (60 minutes)						
3:00 PM	Share-a-thon II CIRES, Maritime Aquarium, RHCC, West Virginia University, Academy of Natural Sciences of Drexel University, Ocean Discovery Institute, Groundwork Ohio River Valley, NOAA SOSx, National Wildlife Federation, Chugach School District, The Wild Center, Artificial Intelligence with SOS, City of Raleigh (60 minutes)						
4:00 PM	Outdoor Campus Exploration Wild Walk and Forest Music (50 minutes)						
4:50 PM		Transition	time (10 minutes)				
5:00 PM	Youth Panel Flammer Theater (45 minutes) Workforce Pathways for Youth: Taking Climate Action Moderators: Garrett Marino & Alicia Lamb - The Wild Center; Presenters: Zarela Gulli, Rachel Sorensen, Astrid Livesey, Keeley Jock, Ariah Mitchell						
5:45 PM							
	Explore TWC Hors d'oeuvres (105 minutes)						
7:30 PM	Bus loading (15 minutor)						
7:45 PM	(15 minutes) Buses depart / travel to hotels (45 minutes)						

		ELP and SOS Joint	Workshop				
		THURSDAY - MAY	9, 2024				
7:15 AM	-	Bus loading (15 minutes)					
7:30 AM							
	Buses depart / travel to Wild Center (45 minutes)						
8:15 AM	Arrive at Wild Center - Registration at Front Desk Breakfast - Great Hall / Cafe (30 minutes)						
8:45 AM	Plenary Flammer Theater (45 minutes)	Education to Empower Climate Change Action: Research, Gaps, and Opportunities Judy Braus, NAAEE					
9:30 AM		Transition	time (10 minutes)				
9:40 AM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS			
	Youth-Led Community Resilience in Melrose, South Bronx, Alsubee, (30 min)	'Ike Kupuna - Native Hawaiian perspectives on climate resilience, Davis (30 min)	A Method for Automatically Downloading & Preparing Pictures of the Sun for Display on SOS, Proctor (30 min)	Using the SOS Visual Playlist Editor & the			
	Promoting Climate Action Through Re-Framing the Climate Conversation, Birghenthal (30 min)	Successes & Challenges of Co-Production & Community Driven Citizen Science & Culturally Responsive Education in Rural Alaska, Trowbridge (30 min)	Sifting through the Haystack: Using AI to Interact with NOAA Resources, Hackathorn (30 min)	SOS Remote iPad App, Gupta (60 min)			
10:40 AM		Transition	time (10 minutes)				
0:50 AM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS			
	Integrating Canva into SOS Presentations, Rowley (60 min)	The Wild Center Green Campus Tour	Resilient Schools and Communities (RiSC): A Case Study for Intergenerational Community Resilience, Fano (60 min)	Connecting Spaces: Integrating Climate Solutions Through Storytelling, Corcoran (60 min)			
11:50 AM	Lunch Great Hall / Cafe (60 minutes)						
12:50 PM	Flammer Theater	Solutions	Nat Cab	pADK-SOS			
	Our Elizabeth, Our Responsibility: Elizabeth River Project's Resilient River Star Schools, McBride (30 min)	Empowering Communities of Resilience	SOS in Higher Education, Wicker (30 min)	Creating content for SOS with open source/free tools, Hurtado Padilla (30 min)			
	Hurricane Resilience: A Curriculum for High Schools in the Cone of Uncertainty, Hatheway (30 min)	through Participatory Deliberations, Hostetler (60 min)	Create Your Own Community Resilience Storybook, Wellman (30 min)	Kiosk Customization and Beyond, Kirst (30 min)			
	Creating Legacy Resources as ELP Programs Sunset, Schloesser (30 min)	Research Using the Science On a Sphere, Curtis (30 min)	From Climate Resiliency Planning to Boots on the Ground Efforts, Harvey (30 min)	SOS Operations and Maintenance, Kirst (30 min)			
2:20 PM		Transition	time (10 minutes)				
2:30 PM	Closing remarks Flammer Theater (30 minutes)	NOAA					
3:00 PM	Bus loading (15 minutes)						
3:15 PM	Buses depart / travel to hotels or Albany airport (45 minutes)						